Valokuvauskilpailut 2012 & 2013

Valokuvauskilpailu 2013

Tyttörullalautailijoiden valokuvauskisaan tuli jälleen erinomainen saldo erilaisia skeittikuvia temppujen hinkkauksesta parkilla ajeluun ja sekalaiseen sessarointiin. Kotimaan katujen ja parkkien ohella kuvia oli tallentunut matkaan myös ulkomaan skeittireissuilta. Tuomaristo koostui kuvan ja skenen asiantuntijaraadista: Mikko Kempas, Natalia Tolmatsova sekä Kaarle Hurtig. Tänä vuonna kuvista järjestettiin myös kaikille avoin yleisöäänestys. Ääniä tuli reippaasti, ja oli kiva huomata, etteivät tuomareiden ja yleisön äänet menneet aivan yksiin.

Ja sitten tuloksiin! Ensin tuomareiden suosikit sekä muut tuomariston maininnat, sitten kolme yleisön suosikkikuvaa.

1. Fs noseslide Salmisaaren kurbeilla

Kuvaaja Maili Hyttinen, skeittaaja Sandra Vuori

Natalia: Hyvä asettelu, hieno valo ja vauhdikas tekemisen meininki.

Kaarle: Hyvä valo, tempussa näkyy vauhti ja tekeminen, maistuu skeittaukselta.

Mikko: Hieno liikkeen tuntu, hyvä kulmakulma temppuun, tarkka sieltä mistä pitää (eli laudasta) ja auringon flare kengän kulmassa hieno. Hyvä valo muutenkin. Paikka näyttää kutsuvalta. Itse oisin ottanut varmaan vähän kurbin etureunaa kumminkin mukaan.

2. Bluntti transfer Vuosaaren parkissa

Kuvaaja Keijo Leppälä, skeittaaja Leena Vänni

Natalia: kuvassa on hyvää 3D-vaikutelmaa, kiitos etualan epätarkan betonin. Tunnelma on odottava – kohta tapahtuu jotakin siistii!

Kaarle: Sessarifiilis.

Mikko: Hyvä sessarien tunnelma. Kolmiulotteinen tila ja yksinkertainen sommittelu. Turha sälä saatu rajattua kuvasta pois, myös skeittaajan taustalta.

3. Slash Faelledparkenissa Köpiksessä 

Kuvaaja Lauri Virkki, skeittaaja Leena Vänni

Kaarle: Hyvin hoksattu noi keltaset ympäristössä ja keräilty niitä kuvaan. Kuumottava temppu.

Mikko: Perushyvä puulikuva. Betonin graafisuus saatu valjastettua ja kaari näyttää niin jylhältä kuin todellisuudessa onkin.

Tuomarit nostivat esiin myös nämä kuvat: 

Heelflip Alepan sisäpihalla Eirassa

Kuvaaja Maili Hyttinen, skeittaaja Sandra Vuori

Kaarle: Kadut. Kesäiltojen sisäpihakierrokset tiivistyy hyvin tässä.

Mikko: Matalahkosta flipistä hyvin onnistunut ajoitus, hieno miljöö saatu kuvaan mukaan, ympäristöä näkyy sopivasti pääpainon ollessa silti skeittaajassa. Hyvä linssivalinta temppuun. Liikkeen tuntu käsissä.

Manual kurbin päälle Eiran Alepan sisäpihalla 

Kuvaaja Maili Hyttinen, skeittaaja Sandra Vuori

Natalia: Aika klassinen skedekuva, laajis tuo kuvaan syvyyttä ja kohteen asettelu on onnistunut. 

5-0 Jokelan poolissa

Kuvaaja Topi Ojala, skeittaaja Tiina Heikkilä

Natalia: Vauhdikasta menoa ja kuvaajalta hyvä ajoitus. Asettelu on tosin hieman staattinen kohteen ollessa keskellä kuvaa.

Kaarle: Hyvä poliment + Jay Adams -bonus.

Ollie Vuosaaren parkissa

Kuvaaja Leena Vänni, skeittaaja Maija Havola

Natalia: Hyvin ilmaa ja iloinen meininki, hymy naamalla. Kohde näyttää hieman siltä, että se on photoshopattu kuvaan! 

Bluntti Vuosaaren parkissa 

Kuvaaja Jani Kääriäinen, Skeittaaja Maija Havola

Mikko: Hieno vastavalo & laskeva aurinko. Olisin sihdannut vähän alemmas; härveli jää liian piiloon ja ylös liikaa taivasta. Muuten on meininkiä.

Yleisön suosikit!

Kuvaaja Maili Hyttinen, skeittaaja Sandra Vuori

2. Ajelua Herttoniemen parkissa

Kuvaaja Nita Mattila, skeittaaja Helena Pulkkinen

3. Ollie Vuosaaren parkissa 

Kuvaaja Leena Vänni, skeittaaja Maija Havola

Palkinnot lahjoittivat HangUp Magazine sekä Ponke's The Shop. Molempien sarjojen kolmen parhaan kuvan ottajat palkittiin. Onneksi olkoon voittajille! Lisäksi Facebookissa kuvia äänestäneiden kesken arvottiin palkintoja. Ja toki iso käsi vielä kaikille skeittaajille, äänestäjille, tuomareille ja tukijoille! 

Valokuvauskilpailu 2012

Tyttöskeittaajien omalla valokuvauskilpailulla halusimme tsempata taltioimaan kesän parhaat skeittihetket. Kuvausaikaa oli pari kuukautta ja kisa saikin aikaan juuri sitä, mitä haettiin: parkeista mentiin spoteille ja kamera toi lisää vauhtia, tyyliä, yritystä tai ehkä jopa näiden yhdistelmää. Tuomarointi luovutettiin kuvan ammattilaisten Samuli Ronkasen, Mikko Kempaksen ja Heli Hirvelän osaavien silmien alle. Palkinnot sponsoroi Dropin, Kamera-lehti sekä lisäksi parhaan tempun tekijälle ja kuvaajalle lähti vielä dekit Union Fivesta.

Palkitut kuvat

Kaunispää

Kuvaaja Päivi Tuovinen, skeittaajat Kaisa Viitanen ja Roosa-Liida Koskivaara

Mikko: Lokaation merkitystä mielenkiintoisessa kuvassa ei voi väheksyä. Kun ottaa huomioon että allekirjoittanutta ei yleensä edes kiinnosta lonkkarikuvat, mutta näihin maisemiin ja olosuhteisiin homma sopii kuin nyrkki silmään. Tekisi mieli itsekin lähteä tuonne pommittamaan mäkiä. Sommittelu myös nappiin, vetäjien kohta juuri tien ja taustan leikkauskohdassa on toimiva.

Samuli: Itsekin kyseisellä tiellä seisoneena ja kuvanneena harmittaa, että lipsahti hirveä määrä potentiaalia hukkaan. Tästä olisi saanut eeppisen kuvan. Nyt tie häviää. Ottamalla kuvaan alaspäin mutkittelevaa tietä kuva olisi kertonut tarinaa ison mäen alusta, jossa odottaa kaikkea jännittävää. Spottivalinta sinänsä mainio. Tie vie paljon etualalta huomiota. Skeittaajien asennosta näkee, että vielä ei mennä kovin kovaa.

Heli: Oma suosikkini. Poikkeava, erilainen, yllättävä ja epätavallinen kuva skedekuvaksi. Suomen hieno ja karu luonto yhdistettynä skeittaamiseen. Omalla tavallaan kuvaa voisi pitää jopa kantaa ottavana. Tämä erottui heti pakasta. Kuvassa on hyvä jännite/tunnelma (alamäki ja pitkä tie juuri edessä) ja rauha samaan aikaan. Sävyt ovat harmoniassa keskenään. Etualan ja taka-alan kontrastissa sekä sävyissä on sopiva ero syvyysvaikutelman kannalta. Jos jotain kritiikkiä koitan keksiä, omaan mieltymykseeni taustan maisema voisi olla himpun verran blurrimpi ja etualan mustat kohdat vähän sinisempiä ja vaaleampia. Horisontti näyttäisi olevan myös vähän vinossa. Kuva on juliste/taulumateriaalia kaikin puolin!

BS Boardslide

Kuvaaja Eija Joensuu, skeittaaja Sandra Vuori

Samuli: Paras temppu. Eniten skedeyksen meninkiä, kuvana otettu seisaaltaan faijakamera-tyylillä eli iskä ottanut seisaaltaan parkin laidalta. Jos olisi mennyt alas ja oikealle, kuva olisi paljon tehokkaampi. Jos ei fiilistellä kalustolla, niin pitää mennä kameran rajoitusten mukaan, taivasta varten skeittaaja olisi tullut enemmän esiin. Temppu pelastaa paljon.

Mikko: Hieman epätarkka kuva, mutta ei peitä sitä että kyseessä on kuvien kovin temppu. Rehti rokkari, joka ei vieläpä roiku sivulla vaan on kunnolla reilin päällä ja asento on sen näköinen että kyseessä on päälle vedetty versio eikä mikään altalähtö. Varovaisuus skeitatessa näkyy helposti skeittikuvissa ja tässä sitä varovaisuutta ei ole vaan ollaan menossa päättäväisesti päälle. 

Slalom

Kuvaaja Janne Lehtinen, skeittaaja Hanna Jaakola

Samuli: Sommittelussa menee kivoja linjoja, mukava kuva historiallisesta skedeyksen muodosta ja näyttää siltä, että oli ihan mukavaakin. Kuvan otto olisi voinut tapahtua ehkä hetken aikaisemmin, jolloin skeittaaja olisi enemmän käännöksessä, mutta en ole itse koskaan kuvannut slalomia niin en voi olla varma.

Mikko: Skeittikuvassa hetken vangitseminen on oleellista ja tässä se on onnistunut. Myös sommittelu ja riittävän tiukka rajaus toimii.

Avesta

Kuvaaja Lauri Virkki, skeittaaja Leena Vänni

Heli: Äkkisilmäykseltä kuva ei näytä superlaadukkaalta, mutta kameran rajoitukset huomioon ottaen se on mielenkiintoisesti sommiteltu ja rajattu. Valoa on käytetty taidokkaasti. Varjot on hienot. Kuva on riittävän simppeli ja tasa-painoinen.

Mikko: Vaikkakin kyseessä on vain käännös on sommitelma hieno, kuvassa ei ole mitään ylimääräistä ja varjo tuo kuvaan lisäulottuvuuden kertoessaan kuinka korkealla renkaat on kaaresta. Hyvä kuva tulee joskus tekijöistä joihin ei kuvaaja voi aina vaikuttaa, kuten tässä kypärän, gripin ja syndien musta väri tekee sopivasti rauhallista kontrastia skeittaajan ja taustan välille ja vaaleat kengät taas erottaa ja jalat laudasta. Jos kengät olisi ollut esim. mustat olisi kokonaisvaikutelma ollut hyvin erilainen. Klassinen kuva.

50-50

Kuvaaja Amanda Roosa Tuukkanen, skeittaaja Fanni Vihersaari

Heli: Hyvä "peruslehtikuva". Kuvan henkilöllä on hauska, keskittynyt ilme. Hillitty sävymaailma ja kivasti blurria. Kuvauspaikka olisi voinut olla mielenkiintoisempi ja ollakseen vieläkin parempi, valaisun olisi kuvassa voinut miettiä siten, että ihminen valaistuu. Tämä on kuitenkin simppeli ja toimiva tapa ottaa kivoja peruskuvia.

Samuli: Lähimpänä oikeaa skedekuvaa monella tavalla. Meininki on 90-luvun alkupuolelta, tulee fiilis että yritystä on, mutta ihan vielä ei tiedetä mitä tehdään. Olen ollut itsekin aivan samassa pisteessä, ei siinä mitään.

Mikko: Ei mikään ehkä paras temppu ja kuvan kallistus tehokeinona ei oikein toimi, mutta tässä on sitä mitä itse haluaisin vaikka lehdessä tyttöskeittaajilta nähdä. Puhdasta street-skeittausta, ilman liiallista ylimääräistä yrittämistä tai kikkailua. Pysytään oleellisessa. Uskottava. 

Rock to fakie 

Kuvaaja Mika Löfgren, skeittaaja Heidi Lehti

Heli: Kaikin puolin onnistunut ja hyvin valaistu kuva omassa tyylilajissaan. Tämä kyseinen tyylilaji alkaa olla kuitenkin ehkä jo "vähän nähty". Hyvä kahjo fiilis ja kiva liike.

Samuli: Teknisesti onnistunein, nykyaikaisesti toteutettu skeittiikuva. Tässä on yhdistetty monta yleensä hankalaa asiaa, eli käytetty salamaa ja kalansilmää onnistuneesti, joskin olisi voinut käyttää mennä lähemmäksi ja alemmaksi. 

Muita kuvia ja tuomarikommentteja

Berliini

Kuvaaja Ronja Ilander, skeittaaja Jelina Rahikainen

Samuli: Menty suoraan lifestyle-puolelle, löydetty siisti spotti. Eniten meininkiä lifestyle-kuvista, jopa hoksattu pyytää mallia katsomaan valon suuntaan.” 

Halfcab noseslide 

Kuvaaja Maili Hyttinen, skeittaaja Sandra Vuori

Samuli: Kivat värit, temppu jees. Näkee, että kuvaaja osaa jo käyttää kameraa, mutta laittamalla skeittaaja melkein keskelle vielä niin, että kaikki perspektiivilinjat, mitä kuvassa on, vie keskelle, kuvaaja ristiinnaulitsee skeittaajan ja tappaa kaiken liikkeen kuvasta. Linjojen pitäisi viedä skeittaajaan. 

Ollie

Kuvaaja Lotta Luoma, skeittaaja Sandra Vuori

Samuli: Olen huomannut, että varsinkin naisihmisillä on kova tarve kuvata omia jalkojaan internettiin ja tässä se on yhdistetty skedeykseen. Tästä vaan neliöcroppauksella instagrammiin ja alle teksti ”oltiin fiilistelemässä skeittausta Hyrylän parkissa” niin voisi kaverit kommentoida alapuolelle. 

Inari

Kuvaaja Päivi Tuovinen, skeittaaja Reetta Tiihonen

Heli: Kuten suosikkikuvani Kaunispää, tämäkin kuva poikkeaa muista. Se on julistemainen, tasapainoinen ja valaisunsa vuoksi erilainen. Sävymaailma hyvin rajattu ja kuvan henkilön ääriviivat piirtyvät hienosti vastavalossa. Kesäillan tunnelma on saavutettu hienosti. Kritiikkiä: Kuvan mustat paikat saisivat olla vähän vaaleampia. Vain niin, että ne erottuvat pikimustasta. Kontrastia voisi hieman laskea ja punaisen värikylläisyyttä aavistuksen verran madaltaa. Pienen pieni "haalistaminen" tekisi tälle muutenkin onnistuneelle otokselle vielä ihmeitä.

Palkinnot lahjoitti: Dropinmarket, Kamera-lehti ja UNION FIVE. Kiitos kaikille kisaan osallistuneille kuvaajille ja skeittaajille sekä tukijoille!