Aloittelijasessarit Suvilahdessa

Aloittelijasessarit Suvilahdessa 17.6.2014

Keväisessä toiminnanideointipalaverissa syntyi tukuittain ideoita. Yksi näistä ideoista oli, että vasta-alkajille järjestettäisiin mahdollisuus tutustua skeittauksen jaloon maailmaan heille erikseen suunnatuilla sessareilla. Idean takana olivat ensisijaisesti Bea ja Teesu, jotka sitten aktiivisesti lähtivätkin sessareita toteuttamaan. 

Sessareille saatiin mukaan myös Ponke's paku vetäjineen, lautoineen ja suojineen, mikä toki oli hyvin oleellista, sillä eihän monella vasta-alkajalla välineitä vielä ole. Kaiken kaikkiaan sessareille osallistui kymmeniä tyttöjä, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Pidemmittä puheitta juttu jatkuu sessareille osallistuneen Riinan (alla kuvassa) näkökulmasta!

Riina kertoo:

Suurin intohimoni on lumilautailu. Olin jo pitkään haaveillut rullalautailusta, mutten tuntenut ketään tyttörullalautailijaa. Yksin skeittaaminen ei houkutellut, ja pojilla tuntui olevan omat kuviot. Helsingissä tyttöskeittaus on huomattavasti suositumpaa kuin Jyväskylässä, josta muutin kolme vuotta sitten. Talmassa tutustuin viimein rullalautaileviin tyttöihin. He innostivat kokeilemaan korvikelajia lumilautailulle, ja osallistumaan TRL:n aloittelijasessareille. 

Ostin oman laudan Laminasta toukokuussa. Menin kaverin opastuksella Siilitien parkille kokeilemaan rullailemista ja ollieta. Ensimmäiset rullailut sujui hyvin haparoiden, jolloin tajusin, ettei kyse ole mistään helpoimmasta lajista. Onnistumisen tunne oli suuri, kun sain ollien nousemaan muutaman sentin maasta. Poikien skedeys näytti niin iisiltä! Kontrasti monen vuoden skeittitaustan omaaviin poikiin oli todella suuri.

Odotin TRL:n järjestämiä aloittejijasessareita todella paljon. Hieman jännitti, miten uusi tulokas otettaisin vastaan, millaisia muut skeittaritytöt ovat, ja mitä voisin oppia sessareilla. Oli helpottavaa nähdä, että myös monet muut tytöt olivat aloittaneet vastikään rullalautailun. Meno rullalaudan päällä näytti huteralta.

Tsemppaus oli kuitenkin kovaa! Aloittelijasessareilla sai kädestä pitäen apua temppujen harjoitteluun. Ei tarvinnut ollenkaan ujostella kysyä neuvoa. Ollietakin uskalsi kokeilla rohkeammin. Oli kiva tutustua samanhenkisiin tyttöihin, ja huomata, ettei uuden harrastuksen aloittaminen ole iästä tai sukupuolesta riippuvainen.

Kiitos koutseille pitkästä pinnasta. Kyselin sessareilla muiden aloittelevien tyttöjen fiiliksiä. Jokaisen mielestä lajin kokeilemisen kynnys oli tehty mahdollisimman pieneksi, koska kyseessä oli nimenomaan aloittelijoille suunnatut sessarit, eikä omaa lautaa tarvinnut omistaa.

Seuraavilla tyttösessareilla tuli opittua taas uusia temppuja, ja kaveriporukka kasvoi. Ehkä kuitenkin olisin toivonut koutseilta jotain näytepätkää, mitä temppuja voisi kokeilla seuraavaksi. Eli temppupankit jakoon! Kaipaisin "usuttamista. Haasteita kehiin!

Oletin, että skeittaukselle olisi ollut enemmän aikaa kesällä. Mutta kun on ollut niin paljon noita muitakin harrastuksia, ja työt... Skeittauksessa oppii aina jotain uutta joka kerralla, mikä minua kiehtoo laijssa kaikkein eniten. Skeittaisin vaikka joka päivä, jos kalenterissa olisi enemmän tilaa. Skeittauksessa kehittymisen huomaa nopeasti, ja opittavaa riittää ikuisesti. Hauskaa yhdessä tekemistä ja itsensä kehittämistä. 

Tottakai lajin suurimpana miinuksena ovat kaatumiset. Niiltä ei voi välttyä. Toisen aloitteijasessareille osallistuneen tytön sanoja lainaten: "Iso plussa siitä, että sessareille osallistujille tarjottiin laudat ja ennen kaikkea KYPÄRÄT". 

Tätä ehkä tulevaisuudessa toivon ylläpidettävän muuallakin kuin vain sessareilla, että ihmiset aktivoituisivat käyttämään enemmänkin suojavarusteita. Meillä vanhemmilla on kuitenkin niin loistava mahdollisuus näyttää nuoremmille esimerkkiä.

Minun kesäni on ollut hyvin mustelmarikas. Varsinkin minirampilla tulee kaatuiltua, joten hyvät suojavarusteet ovat oleelliset, jotta laudan päälle uskaltautuu uudelleen ja uudelleen, Uskon, että voisin tykätä lajista yhtä paljon kuin lumilautailusta, jos kaatumiset eivät sattuisi niin paljon.

Jännityksellä odotan, milloin joku paikka menee kunnolla rikki. Aioin ehdottomasti jatkaa rullalautailua talven tuloon asti, ja mahdollisesti käydä ainakin kerran viikossa skedeemässä hallilla. Odotan innolla seuraavia sessareita! Kiitos tytöt, olette mahtavia! Kiitos kaikille pojillekin, jotka ovat jaksaneet kannustaa ja näyttää mallia.

Cheers, Riina 


TRL aloittelijasessareiden toteustiimi: Bea, Teesu, Katja P. + paljon muita!