Tyttörullalautailijat ry | Valokuvauskilpailu 2012
21337
post-template-default,single,single-post,postid-21337,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-theme-ver-2.3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Valokuvauskilpailu 2012

Tyttöskeittaajien omalla valokuvauskilpailulla halusimme tsempata taltioimaan kesän parhaat skeittihetket. Kuvausaikaa oli pari kuukautta ja kisa saikin aikaan juuri sitä, mitä haettiin: parkeista mentiin spoteille ja kamera toi lisää vauhtia, tyyliä, yritystä tai ehkä jopa näiden yhdistelmää.

Tuomarointi luovutettiin kuvan ammattilaisten Samuli Ronkasen, Mikko Kempaksen ja Heli Hirvelän osaavien silmien alle. Palkinnot sponsoroi Dropin, Kamera-lehti sekä lisäksi parhaan tempun tekijälle ja kuvaajalle lähti vielä dekit Union Fivesta.

Palkitut kuvat:

Kuvaaja Päivi Tuovinen, skeittaajat Kaisa Viitanen ja Roosa-Liida Koskivaara / Kaunispää

Mikko: Lokaation merkitystä mielenkiintoisessa kuvassa ei voi väheksyä. Kun ottaa huomioon että allekirjoittanutta ei yleensä edes kiinnosta lonkkarikuvat, mutta näihin maisemiin ja olosuhteisiin homma sopii kuin nyrkki silmään. Tekisi mieli itsekin lähteä tuonne pommittamaan mäkiä. Sommittelu myös nappiin, vetäjien kohta juuri tien ja taustan leikkauskohdassa on toimiva.

Samuli: Itsekin kyseisellä tiellä seisoneena ja kuvanneena harmittaa, että lipsahti hirveä määrä potentiaalia hukkaan. Tästä olisi saanut eeppisen kuvan. Nyt tie häviää. Ottamalla kuvaan alaspäin mutkittelevaa tietä kuva olisi kertonut tarinaa ison mäen alusta, jossa odottaa kaikkea jännittävää. Spottivalinta sinänsä mainio. Tie vie paljon etualalta huomiota. Skeittaajien asennosta näkee, että vielä ei mennä kovin kovaa.

Heli: Oma suosikkini. Poikkeava, erilainen, yllättävä ja epätavallinen kuva skedekuvaksi. Suomen hieno ja karu luonto yhdistettynä skeittaamiseen. Omalla tavallaan kuvaa voisi pitää jopa kantaa ottavana. Tämä erottui heti pakasta. Kuvassa on hyvä jännite/tunnelma (alamäki ja pitkä tie juuri edessä) ja rauha samaan aikaan. Sävyt ovat harmoniassa keskenään. Etualan ja taka-alan kontrastissa sekä sävyissä on sopiva ero syvyysvaikutelman kannalta. Jos jotain kritiikkiä koitan keksiä, omaan mieltymykseeni taustan maisema voisi olla himpun verran blurrimpi ja etualan mustat kohdat vähän sinisempiä ja vaaleampia. Horisontti näyttäisi olevan myös vähän vinossa. Kuva on juliste/taulumateriaalia kaikin puolin!

Kuvaaja Eija Joensuu, skeittaaja Sandra Vuori / Bs boardslide

Samuli: Paras temppu. Eniten skedeyksen meninkiä, kuvana otettu seisaaltaan faijakamera-tyylillä eli iskä ottanut seisaaltaan parkin laidalta. Jos olisi mennyt alas ja oikealle, kuva olisi paljon tehokkaampi. Jos ei fiilistellä kalustolla, niin pitää mennä kameran rajoitusten mukaan, taivasta varten skeittaaja olisi tullut enemmän esiin. Temppu pelastaa paljon.

Mikko: Hieman epätarkka kuva, mutta ei peitä sitä että kyseessä on kuvien kovin temppu. Rehti rokkari, joka ei vieläpä roiku sivulla vaan on kunnolla reilin päällä ja asento on sen näköinen että kyseessä on päälle vedetty versio eikä mikään altalähtö. Varovaisuus skeitatessa näkyy helposti skeittikuvissa ja tässä sitä varovaisuutta ei ole vaan ollaan menossa päättäväisesti päälle.

Kuvaaja Janne Lehtinen, skeittaaja Hanna Jaakola / Slalom

Samuli: Sommittelussa menee kivoja linjoja, mukava kuva historiallisesta skedeyksen muodosta ja näyttää siltä, että oli ihan mukavaakin. Kuvan otto olisi voinut tapahtua ehkä hetken aikaisemmin, jolloin skeittaaja olisi enemmän käännöksessä, mutta en ole itse koskaan kuvannut slalomia niin en voi olla varma.

Mikko: Skeittikuvassa hetken vangitseminen on oleellista ja tässä se on onnistunut. Myös sommittelu ja riittävän tiukka rajaus toimii.

LauriVirkki_vetajaLeenaVanni_Avesta_pieni

Kuvaaja Lauri Virkki, skeittaaja Leena Vänni / Avesta

Heli: Äkkisilmäykseltä kuva ei näytä superlaadukkaalta, mutta kameran rajoitukset huomioon ottaen se on mielenkiintoisesti sommiteltu ja rajattu. Valoa on käytetty taidokkaasti. Varjot on hienot. Kuva on riittävän simppeli ja tasa-painoinen.

Mikko: Vaikkakin kyseessä on vain käännös on sommitelma hieno, kuvassa ei ole mitään ylimääräistä ja varjo tuo kuvaan lisäulottuvuuden kertoessaan kuinka korkealla renkaat on kaaresta. Hyvä kuva tulee joskus tekijöistä joihin ei kuvaaja voi aina vaikuttaa, kuten tässä kypärän, gripin ja syndien musta väri tekee sopivasti rauhallista kontrastia skeittaajan ja taustan välille ja vaaleat kengät taas erottaa ja jalat laudasta. Jos kengät olisi ollut esim. mustat olisi kokonaisvaikutelma ollut hyvin erilainen. Klassinen kuva.

Kuvaaja Amanda Roosa Tuukkanen, skeittaaja Fanni Vihersaari / 50-50

Heli: Hyvä ”peruslehtikuva”. Kuvan henkilöllä on hauska, keskittynyt ilme. Hillitty sävymaailma ja kivasti blurria. Kuvauspaikka olisi voinut olla mielenkiintoisempi ja ollakseen vieläkin parempi, valaisun olisi kuvassa voinut miettiä siten, että ihminen valaistuu. Tämä on kuitenkin simppeli ja toimiva tapa ottaa kivoja peruskuvia.

Samuli: Lähimpänä oikeaa skedekuvaa monella tavalla. Meininki on 90-luvun alkupuolelta, tulee fiilis että yritystä on, mutta ihan vielä ei tiedetä mitä tehdään. Olen ollut itsekin aivan samassa pisteessä, ei siinä mitään.

Mikko: Ei mikään ehkä paras temppu ja kuvan kallistus tehokeinona ei oikein toimi, mutta tässä on sitä mitä itse haluaisin vaikka lehdessä tyttöskeittaajilta nähdä. Puhdasta street-skeittausta, ilman liiallista ylimääräistä yrittämistä tai kikkailua. Pysytään oleellisessa. Uskottava.

Kuvaaja Mika Löfgren, skeittaaja Heidi Lehti / Rock to fakie

Heli: Kaikin puolin onnistunut ja hyvin valaistu kuva omassa tyylilajissaan. Tämä kyseinen tyylilaji alkaa olla kuitenkin ehkä jo ”vähän nähty”. Hyvä kahjo fiilis ja kiva liike.

Samuli: Teknisesti onnistunein, nykyaikaisesti toteutettu skeittiikuva. Tässä on yhdistetty monta yleensä hankalaa asiaa, eli käytetty salamaa ja kalansilmää onnistuneesti, joskin olisi voinut käyttää mennä lähemmäksi ja alemmaksi.

Muita kuvia ja tuomarikommentteja

Kuvaaja Ronja Ilander, skeittaaja Jelina Rahikainen / Berliini

Samuli: Menty suoraan lifestyle-puolelle, löydetty siisti spotti. Eniten meininkiä lifestyle-kuvista, jopa hoksattu pyytää mallia katsomaan valon suuntaan.”

Kuvaaja Maili Hyttinen, skeittaaja Sandra Vuori / Halfcab noseslide

Samuli: Kivat värit, temppu jees. Näkee, että kuvaaja osaa jo käyttää kameraa, mutta laittamalla skeittaaja melkein keskelle vielä niin, että kaikki perspektiivilinjat, mitä kuvassa on, vie keskelle, kuvaaja ristiinnaulitsee skeittaajan ja tappaa kaiken liikkeen kuvasta. Linjojen pitäisi viedä skeittaajaan.

Kuvaaja Lotta Luoma, skeittaaja Sandra Vuori / Ollie

Samuli: Olen huomannut, että varsinkin naisihmisillä on kova tarve kuvata omia jalkojaan internettiin ja tässä se on yhdistetty skedeykseen. Tästä vaan neliöcroppauksella instagrammiin ja alle teksti ”oltiin fiilistelemässä skeittausta Hyrylän parkissa” niin voisi kaverit kommentoida alapuolelle.

Kuvaaja Päivi Tuovinen, skeittaaja Reetta Tiihonen / Inari

Heli: Kuten suosikkikuvani Kaunispää, tämäkin kuva poikkeaa muista. Se on julistemainen, tasapainoinen ja valaisunsa vuoksi erilainen. Sävymaailma hyvin rajattu ja kuvan henkilön ääriviivat piirtyvät hienosti vastavalossa. Kesäillan tunnelma on saavutettu hienosti. Kritiikkiä: Kuvan mustat paikat saisivat olla vähän vaaleampia. Vain niin, että ne erottuvat pikimustasta. Kontrastia voisi hieman laskea ja punaisen värikylläisyyttä aavistuksen verran madaltaa. Pienen pieni ”haalistaminen” tekisi tälle muutenkin onnistuneelle otokselle vielä ihmeitä.

Palkinnot lahjoitti: Dropinmarket, Kamera-lehti ja UNION FIVE.

Kiitos tukijoille!