Tyttörullalautailijat ry | TRL:n kankaanpainantapaja
21071
post-template-default,single,single-post,postid-21071,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-theme-ver-2.3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

TRL:n kankaanpainantapaja

Skeitti vaihtui silityslautaan TRL:n t-paita- ja kangaskassipajassa!

Keväisessä toiminnanideointipalaverissa syntyi tukuittain ideoita. Yksi näistä ideoista oli, että graafisen suunnittelun opiskelija Nita Mattila suunnittelisi lopputyönään TRL:lle paitoihin ja kasseihin painettavan logon.

TRL t-paitojen tekemistä oli mietitty jo pitkään ja välillä myös yritetty toteuttaa, mutta visut eivät olleet kaikkien makuun eikä sen puoleen t-paitojen malleista päästy koskaan kunnolla yksimielisyyteen. Aivan yhdistyksen toiminnan alussa kyllä painettiin TRL:n logoa paitoihin, mutta sen laajempaan tuotantoon niitä ei kuitenkaan koskaan saatettu.

Kankaanpainanta

Ideointipalaverissa oltiin siis erittäin tyytyväisiä innokkaan kuvan suunnittelijan löydyttyä! Lisäksi allekirjoittanut kävi sopivasti viime talvena Helsingin Työväenopiston kankaanpainantakurssin eli asiaan liittyvää tuoretta osaamista löytyi myös. Tiimiin liittyi myös Katja, joka teki Nitalle logoa varten tasokuvat ja oli muutenkin apuna ammattinsa (vaatesuunnittelija) kautta.

Silityslautaa ja -rautaa, seulaa, raakelia, värejä..

Kankaanpainannasta ”taiteen lajina” sen verran, että kyse ei ole ydinfysiikasta, mutta muutamia juttuja siinä tulee ottaa huomioon. Tekemällä oppii, mutta tarkoitus oli myös onnistua edes jokseensenkin yhdellä kertaa, jo sen takia että aivan ilmaista ei tämäkään hupi ole.

paja4

Välillä veti hieman vakavaksi…

Paja lähti liikkeelle luonnollisesti kuvan suunnittelusta, minkä Nita toteutti lopputyönään. Toiseksi palaveerattiin siitä, minkä kokoisena logo teetettäisiin seulaan (painokehys), jotta se toimisi sekä paidoissa että kasseissa. Lisäksi mietittiin pienemmän logon toteutusta. Myös se millä väreillä logoa painettaisiin, piti miettiä etukäteen, sillä erilaiset värit (peitto- ja kuultovärit) vaativat hieman erilaiset työkalut. Lopputulos oli, että kuvaa painettaisiin mustalla vaalealle ja valkoisella tummalle kankaalle. Päätimme teettää myös kaksi eri kokoista kuvaa.

Seuraavaksi piti miettiä mitä tarvikkeita olisi tarpeen hankkia. Listasta muodostui seuraavanlainen: seula x 2, kuvan valotukset seuloihin, raakeli (millä väri vedetään), valmiit painovärit, painoemulsiota, musta pigmentti, kangaskassit. Myöhemmin repertuaaria täydennettiin vielä painovärin paksuntamisaineella ja lisäerällä kangaskasseja.

Kun Nita sai kuvan valmiiksi, se lähetettiin SeriVäriin Hämeentielle valotettavaksi seulaan. Tämäkin vaihe on mahdollista tehdä itse, mutta vaatii tietynlaisen lampun, pimiön ja valotusemulsiota. Eli huomattavasti helpompaa lähettää ammattilaisten käsiin siis.

valmiit

Duunia riitti mutta kaikki saivat lopuksi kotiin vietävää!

Kun seulat olivat valmiina, tehtiin ensimmäiset testipainatukset. Valkoinen peittoväri toimi heti alusta asti oikein mainiosti isolla seulalla. Pienen seulan kanssa oli alkuun enemmän ongelmia, koska väriä ei saanut olla yhtään liikaa. Jos sitä taas oli liian vähän, painojäljestä tuli melko ”kuivan” näköinen. Suurempi ongelma kyllä oli, että niin pieni kuin iso seula hörppäsivät molemmat liikaa kuultoväriä lävitseen, jolloin kuvasta tuli suttuinen. Tämä sinänsä oli kyllä tiedossa, koska paksummille peittoväreille seula jonka tiheys on 40 (en muista mitä yksikköä) toimii paremmin, kun taas juoksevimmille kuultoväreille tiheämpi 60 on sopivampi. Tällöin väriä ei pääse niin paljon kerralla seulasta läpi. Ison seulan kanssa ongelmaa saatiin korjattua pajassa loppua kohden kun tietämys ja tekniikka kehittyivät yritysten lukumäärän ja paksuntamisaineen lotraamisen myötä. Harmillisesti kyllä muutama paita- ja kassiuhri tässä tarvittiin..

Itse paja pidettiin perjantaina 13.6.2014 Laajasalon nuorisotalolla. Osallistujia oli viitisentoista ja kauimpaa paikalle saapunut oli Siiri, aina Tampereelta asti! Alku meni hieman säätäessä, mutta toisaalta valmisteluvaiheita on useampi ja ne on parasta tehdä huolella. Jokainen sai tehdä yhden testipainatuksen ylimääräisellä seulalla saadakseen tuntumaa työskentelyyn. Eniten aikaa menee painokankaiden kiinnittämiseen ja kuvioinnin kohdistamisen merkitsemiseen ennen painamisen aloittamista. Seulasta ei juuri näe läpi kun siihen on lisätty väriä ja sitä on yhdenkin kerran käytetty.

paja2

Meno oli suhteellisen rauhallista ja etenkin alussa osallistujien kärsivällisyys taisi olla hieman koetuksella, kun mitään ei tuntunut tapahtuvan. Kuitenkin jotta homma olisi ollut painamisen aloittaessa mahdollisimman sujuvaa, oli tärkeää että kaikki saivat laitettua kohdistusmerkit kuntoon ja mallailtua seulaa omalle kankaalleen. Lisäjännitystä aiheuttaa aina myös ettei painoväri pääse kuivumaan seulaan. Erityisesti peittovalkoinen jämähtää kuultoväriä helpommin seulaan, sillä se on huomattavasti paksumpaa. Värin kuivuminen kuvaan puolestaan aiheuttaa sen, että ne kohdat jotka päästävät väriä läpi, menevät tukkoon ja kuva on sen jälkeen pilalla. Kun vihdoin päästiin vauhtiin, saatiin myös taottua Kean toimesta suurin osa TRL:lle myyntiin jäävistä mustista kangaskasseista.

paja3

Loppu hyvin kaikki hyvin, kaikki saivat kotiin vietävää eikä seulakaan päässyt kuivumispelotteluista huolimatta kuivumaan ;-). Kiitos kertaalleen kaikille osallistujille. Valmiita kasseja voi tiedustella tyttorullalautailijat (at) gmail.com. Jäsenille kassin hinta 5 euroa, muille 10 euroa. Kaikki pajaan osallistuneet varmasti puoltavat kotimaisen käsityön hintaa reilun kolmen tunnin työskentelyn päätteeksi :-).

Valmiit kassit kuivumassa.

Valmiit kassit kuivumassa.

Syksymmällä pidetään varmasti toinen paja, sillä värejä jäi reilusti, joten jos olet kiinnostunut lisäpaitojen ja kassien painamisesta myöhemmin, olet tervetullut mukaan!

kassi1

Valmiit kassit. Jäsenille hinta 5 euroa, muille 10 euroa. Voit tiedustella kasseja tyttorullalautailijat (at) gmail.com

Teksti: Maili Hyttinen
Kuvat: Maili, Leena, Kea
TRL-kankaanpainantapajan suunnittelu- ja toteutustiimi: Maili, Nita ja Katja P.